Oldalbeállítási lehetőségek
Nagyon gyakran kell táblázatainkat kinyomtatnunk. Nézzük, milyen beállítási lehetőségek állnak rendelkezésünkre a nyomtatással kapcsolatban.

A különböző oldalbeállításokkal a táblázatok nyomtatás előtti állapotát módosíthatjuk, például átállíthatjuk a margók méretét, vagy beállíthatunk fejlécet, láblécet, oldalszá­mozást. Az oldalbeállítások mindig arra a munkalapra vonatkoznak, amelyiken éppen dolgozunk. Mielőtt belemennénk részletesen ezeknek a beállításoknak a tárgyalásába, megismer­kedünk a táblázat nyomtatási képének megtekintésével, hiszen ennek a segítsé­gével tudjuk ellenőrizni, hogy az általunk elvégzett beállítások hogyan befolyásolják a nyomtatás végeredményét.

Nyissuk ki a Városok munkafüzetet! Első lépésben nézzük meg azt, hogy a táblázat mindenféle beállítás nélkül hogy nézne ki nyomtatásban. Nézzük meg a táblázat nyomtatási képét! Ehhez egyszerű­en válasszuk a Fájl menü Nyomtatás paran­csát.

Ekkor az ablak jobb oldali részén megjelenik a táblázat A4-es oldalakon, tehát láthatjuk, hogyan nézne ki, ha kinyomtatnánk. Az ablak alján látjuk, hány oldalt foglal el a táblázat. Az egyes oldalak között az Előző oldal és Következő oldal gombokkal lépkedhetünk. Próbáljuk ki! Lépjünk a 2. oldalra, majd vissza!

A nyomtatási képből az ablak bal felső sarkában található Vissza gombbal léphe­tünk ki.

A munkalapra vonatkozó oldalbeállítási lehetőségeket a Lapelrendezés lapon találjuk. Nézzük sorban a legfontosabb beállításokat!

Azt, hogy a táblázatunk hány oldalt foglaljon el, illetve milyen legyen az elosztása az oldalak között, nagyban befolyásolja, hogy milyen tájolású (fekvő, álló) oldalra nyomtatjuk-e  a táblázatot, illetve, hogy mekkora margót hagyunk az oldalakon.

A margók méretét a Margók gombbal állíthatjuk be. Kattintsunk rá a gombra, és a Normál margó helyett állítsunk be Keskeny margókat!

Ezután a tájolást állítsuk át fekvőre a mellette lévő Tájolás gombbal!

Nézzük meg a táblázat nyomtatási képét, hogy lássuk a beállítások végered­ményét.

A következő hasznos opció a Nyomtatási címek. Ennek segítségével megoldhatjuk, hogy hosszú táblázat esetén a táblázat feliratai az összes kinyomtatott oldal tetején megjelenjenek.

Kattintsunk rá a gombra, és a megjelenő panelen álljunk bele a kurzorral a Fent ismétlődő sorok mezőbe! Jelöljük ki a táblázat első sorát!

Nézzük meg a nyomtatási képet, lépjünk át a 2. oldalra is. Láthatjuk, hogy a táblázat feliratai mindkét oldalon látszódnak.

Megjegyzés

 

A Bal oldalon ismétlendő oszlo­pok mező használatával beállíthatjuk, hogy a táblázatnak például az első oszlopa minden kinyomtatott oldalon látszódjon. Ezt az opciót ritkábban használjuk, mivel táblázataink szer-kezete általában olyan, hogy a felső sor tartalmazza a fontos feliratokat.

 

 

Gyakran előfordul, hogy a nyomtatandó táblázat nem annyi oldalt foglal el, mint amennyit mi szeretnénk. Ilyenkor megtehetjük, hogy lekicsinyítjük akkorára, hogy éppen kiférjen.

Ha táblázatunkat úgy szeretnénk kinyomtatni, hogy 5 oldalnál többet ne foglaljon el, használjuk a Lapelrendezés lap Méret beállítása csoportját.

A Szélesség és a Magasság részeknél jelen pillanatban azt látjuk, hogy Automatikus, ami azt jelenti, hogy a táblázatot a program úgy nyomtatja ki, ahogy kifér. Ezt most állítsuk át! A Szélesség legyen 1 lapnyi, a Magasság pedig 5 lapnyi!

Ennek a beállításnak a hatására az Excel a táblázatot annyira lekicsinyíti, hogy az kiférjen a beállított oldalakra. A kicsinyítés mértékét a Méret rovatban látjuk.

Leolvashatjuk, hogy a táblázatunk most több, mint a felére lecsökkent (49%).

Nézzük is meg a nyomtatási képet!

Ha a kicsinyítés mértéke túl nagy, a táblázat adatai szinte olvashatatlanok, úgyhogy ezzel a beállítással vigyázzunk!

Bizonyára észrevettük már a nyomtatási képet nézegetve, hogy a cellarácsok nyomtatásban nem jelennek meg. Ha szeretnénk látni őket, be kell kapcsolnunk. Ehhez a Lapelrendezés lapon a Munkalap-beállítások csoportban a Rácsvonalak résznél pipáljuk ki a Nyomtatva opciót! Ugyanígy járjunk el a sor-, illetve oszlopazonosítók bekapcsolásához a Fejlécek résznél.

A következőkben megnézzük, hogyan tudunk fejlécet, illetve láblécet készíteni azokra az oldalakra, amelyekre a táblázatot kinyomtatjuk.

Először is lépjünk át Lapelrendezés nézetbe! Ehhez használjuk az ablak jobb alsó sarkában a megfelelő nézetválasztó gombot!

Ekkor a munkalap úgy jelenik meg a képernyőn, mintha kinyomtattuk volna, tehát látjuk magunk előtt a táblázatot A4-es oldalakon. Ezzel együtt látjuk a lapok fejlécét és láblécét is. Tulajdonképpen semmi más dolgunk nincs, mint a fejléc és lábléc területére kattintani, és beírni/beszúrni a megfelelő részeket. Először foglalkozzunk a fejléccel! Kattintsunk a fejléc területének bal oldalára!

Egyszerűen gépeljük be a szükséges szöveget, például a készítő nevét.

Ezután lépjünk át a jobb oldalra, és szúrjuk be a mindenkor aktuális dátumot! Ehhez használjuk a menüszalag végén újonnan megjelent Élőfej- és élőlábeszközök Tervezés lapjának Aktuális dátum gombját!

Ha készen vagyunk, menjünk a táblázat aljára, és a lábléc közepére készítsünk oldalszá­mozást a Tervezés lap Oldalszám gombjával!

Ha sikerrel jártunk, kattintsunk bele a táblázatba, és visszatérhetünk Normál nézetbe. A beállított fejléc, illetve lábléc csak nyomtatásban látszik.