Powerpoint 2016 oktatóanyag A tananyagban a prezentáció készítés elméleti rendszerét és az PowerPoint 2016 használatát mutatjuk be.

Hogyan készítsünk bemutatót?

Tananyagunk első fejezetében a bemutatók készítésének lépéseit, az előadásokra vonatkozó általános elveket tárgyaljuk. Ilyen módon rálátásunk lesz a prezentációkészítés folyamatára, és később az itt ismertetett elvek alapján céljainknak megfelelően szerkeszthetjük meg a bemutató anyagát.

Vásárlás után elérhető

A bemutatók

A bemutatók
Bevezetőnkben bemutatjuk mi is az a bemutató vagy más néven prezentáció, milyen elemei vannak és mi a különbség a PPTX és a PPSX között.

Lecke: A bemutatók

Leírás : Bevezetőnkben bemutatjuk mi is az a bemutató vagy más néven prezentáció, milyen elemei vannak és mi a különbség a PPTX és a PPSX között.
Vásárlás után elérhető

Bemutató készítésének menete

Bemutató készítésének menete
Megtudhatjuk, hogyan célszerű bemutatót készíteni, mitől lesz jó egy prezentáció és mi szerepeljen a dián.

Lecke: Bemutató készítésének menete

Leírás : Megtudhatjuk, hogyan célszerű bemutatót készíteni, mitől lesz jó egy prezentáció és mi szerepeljen a dián.
Vásárlás után elérhető

A jó előadás ismérvei

A jó előadás ismérvei
Mitől lesz igazán jó egy előadás? Ebből a leckéből kiderül.

Lecke: A jó előadás ismérvei

Leírás : Mitől lesz igazán jó egy előadás? Ebből a leckéből kiderül.
Vásárlás után elérhető

Mai trendek

Mai trendek
Ahogy a technika, a prezentációs formák is rohamosan fejlődnek, újabbnál újabb szoftverek és lehetőségek jönnek létre. Hogyan oszthatjuk meg legegyszerűbben prezentációnkat a világhálón? Leckénkben bemutatjuk a mai trendeket.

Lecke: Mai trendek

Leírás : Ahogy a technika, a prezentációs formák is rohamosan fejlődnek, újabbnál újabb szoftverek és lehetőségek jönnek létre. Hogyan oszthatjuk meg legegyszerűbben prezentációnkat a világhálón? Leckénkben bemutatjuk a mai trendeket.

Szövegek

A továbbiakban a diákon megjelenő szövegek elrendezéséről, formázási módjaikról lesz szó.

Vásárlás után elérhető

Szövegbevitel

Szövegbevitel
A képkockára szánt szövegeket szövegdobozokba gépelhetjük be. Szövegdobozok a dia elrendezésétől függően automatikusan is megjelennek, de diánként egyedileg is beszúrhatunk.

Lecke: Szövegbevitel

Leírás : A képkockára szánt szövegeket szövegdobozokba gépelhetjük be. Szövegdobozok a dia elrendezésétől függően automatikusan is megjelennek, de diánként egyedileg is beszúrhatunk.
Vásárlás után elérhető

Karakterformázások

Karakterformázások
A betűtípus legördülő listájában a Windows-ban található telepített karakterkészletek közül választhatunk.

Lecke: Karakterformázások

Leírás : A betűtípus legördülő listájában a Windows-ban található telepített karakterkészletek közül választhatunk.
Vásárlás után elérhető

Szöveg elrendezése, felsorolás és számozás

Szöveg elrendezése, felsorolás és számozás
Bekezdések formázásához használjuk a Kezdőlap lap Bekezdés csoportjának gombjait. A szöveget vízszintesen balra, középre, jobbra vagy sorkizártan igazíthatjuk a szövegdobozon belül.

Lecke: Szöveg elrendezése, felsorolás és számozás

Leírás : Bekezdések formázásához használjuk a Kezdőlap lap Bekezdés csoportjának gombjait. A szöveget vízszintesen balra, középre, jobbra vagy sorkizártan igazíthatjuk a szövegdobozon belül.
Vásárlás után elérhető

Élőfej, élőláb alkalmazása

Élőfej, élőláb alkalmazása
A diák felső és alsó szélein elhelyezkedő szövegrészeket élőfejnek és élőlábnak nevezzük. Ezek a szövegek általában minden dián megegyeznek (pl. előadó neve, dátum).

Lecke: Élőfej, élőláb alkalmazása

Leírás : A diák felső és alsó szélein elhelyezkedő szövegrészeket élőfejnek és élőlábnak nevezzük. Ezek a szövegek általában minden dián megegyeznek (pl. előadó neve, dátum).
Vásárlás után elérhető

Szövegdobozok formázása és méretezése

Szövegdobozok formázása és méretezése
Ebben a leckében bemutatjuk, hogyan lehet formázni és méretezni a szövegdobozokat.

Lecke: Szövegdobozok formázása és méretezése

Leírás : Ebben a leckében bemutatjuk, hogyan lehet formázni és méretezni a szövegdobozokat.
Vásárlás után elérhető

Nyelvi eszközök

Nyelvi eszközök
A begépelt szöveg esetleges nyelvi és helyesírási hibáinak kijavításában a PowerPoint nyelvi ellenőrző eszközei lesznek segítségünkre. A nyelvi ellenőrző eszközök megfelelő működéséhez meg kell határoznunk a bevitt szöveg nyelvét.

Lecke: Nyelvi eszközök

Leírás : A begépelt szöveg esetleges nyelvi és helyesírási hibáinak kijavításában a PowerPoint nyelvi ellenőrző eszközei lesznek segítségünkre. A nyelvi ellenőrző eszközök megfelelő működéséhez meg kell határoznunk a bevitt szöveg nyelvét.

Grafika

Ebben a fejezetben a különböző grafikai elemek (képek, ClipArt ábrák, SmartArt alakzatok, rajzolt ábrák) létrehozását, formázását ismerjük meg.

Vásárlás után elérhető

Online képek használata, kép beszúrása, kezelése

Online képek használata, kép beszúrása, kezelése
A képek beszúrásának két módja van: az egyik a számítógépre mentett konkrét kép beszúrása, a másik az internetről történő kép beszúrása.

Lecke: Online képek használata, kép beszúrása, kezelése

Leírás : A képek beszúrásának két módja van: az egyik a számítógépre mentett konkrét kép beszúrása, a másik az internetről történő kép beszúrása.
Vásárlás után elérhető

Képek, Online képek, grafikai objektumok formázása

Képek, Online képek, grafikai objektumok formázása
Miután beszúrtuk a képeket, ClipArt vagy egyéb grafikákat, tudjuk változtatni ezek színét, ill. különböző effekteket, stílusokat és szegélyeket adhatunk nekik.

Lecke: Képek, Online képek, grafikai objektumok formázása

Leírás : Miután beszúrtuk a képeket, ClipArt vagy egyéb grafikákat, tudjuk változtatni ezek színét, ill. különböző effekteket, stílusokat és szegélyeket adhatunk nekik.
Vásárlás után elérhető

Színek, kitöltés

Színek, kitöltés
Bemutató készítésekor gyakran használjuk a rajzolt alakzatok, SmartArt ábrák, diák színezésére, kitöltésére szolgáló beállításokat.

Lecke: Színek, kitöltés

Leírás : Bemutató készítésekor gyakran használjuk a rajzolt alakzatok, SmartArt ábrák, diák színezésére, kitöltésére szolgáló beállításokat.
Vásárlás után elérhető

Rajzolt alakzatok használata, rajzobjektumok formázása

Rajzolt alakzatok használata, rajzobjektumok formázása
Kész képek beszúrásán kívül magunk is létrehozhatunk illusztrációkat a PowerPoint alakzatok segítségével. Ebben a leckében a rajzobjektumok formázási lehetőségeit ismerheti meg.

Lecke: Rajzolt alakzatok használata, rajzobjektumok formázása

Leírás : Kész képek beszúrásán kívül magunk is létrehozhatunk illusztrációkat a PowerPoint alakzatok segítségével. Ebben a leckében a rajzobjektumok formázási lehetőségeit ismerheti meg.
Vásárlás után elérhető

SmartArt használata

SmartArt használata
A SmartArt olyan grafikus elem, melynek segítségével listákat, folyamatábrákat, hierarchikus kapcsolatokat szemléltetünk látványos sablonok segítségével.

Lecke: SmartArt használata

Leírás : A SmartArt olyan grafikus elem, melynek segítségével listákat, folyamatábrákat, hierarchikus kapcsolatokat szemléltetünk látványos sablonok segítségével.
Vásárlás után elérhető

Szervezeti diagramok

Szervezeti diagramok
Vállalati hierarchia vagy egyéb hierarchikus struktúra ábrázolása legegyszerűbben szervezeti diagram beszúrásával történhet.

Lecke: Szervezeti diagramok

Leírás : Vállalati hierarchia vagy egyéb hierarchikus struktúra ábrázolása legegyszerűbben szervezeti diagram beszúrásával történhet.

Diák formázása

Következő témánk a bemutató egységes megjelenésének kialakítása, a figyelem felkeltésére alkalmas áttűnések, animációk létrehozása.

Vásárlás után elérhető

Témák

Témák
A témák névvel ellátott szín-, betű- és effektus-összeállítások, melyek segítségével megformázzuk prezentációnkat. Amikor kiválasztunk egy témát, a bemutató összes szövege, kép és egyéb eleme új formátumot kap.

Lecke: Témák

Leírás : A témák névvel ellátott szín-, betű- és effektus-összeállítások, melyek segítségével megformázzuk prezentációnkat. Amikor kiválasztunk egy témát, a bemutató összes szövege, kép és egyéb eleme új formátumot kap.
Vásárlás után elérhető

A dia háttere

A dia háttere
Egyéni háttér beállításával egyes diák vagy minden dia hátterét az előadásban alkalmazott diamintától vagy sablontól eltérően állíthatjuk be.

Lecke: A dia háttere

Leírás : Egyéni háttér beállításával egyes diák vagy minden dia hátterét az előadásban alkalmazott diamintától vagy sablontól eltérően állíthatjuk be.
Vásárlás után elérhető

Áttűnések beállítása

Áttűnések beállítása
Az áttűnés a diák vetítése során az egyik diaképből a másik diaképbe való átmenet.

Lecke: Áttűnések beállítása

Leírás : Az áttűnés a diák vetítése során az egyik diaképből a másik diaképbe való átmenet.
Vásárlás után elérhető

Diaelemek animálása

Diaelemek animálása
Animációnak nevezzük a diák egyes elemeinek lejátszás során történő mozgatását, illetve fokozatos megjelenítését.

Lecke: Diaelemek animálása

Leírás : Animációnak nevezzük a diák egyes elemeinek lejátszás során történő mozgatását, illetve fokozatos megjelenítését.

Diavetítés

Ez a fejezet a diavetítés beállítási lehetőségeit, a vetítés közbeni navigálás módjait, és az interaktív bemutató készítését mutatja be.

Kattintson ide a demo megtekintéséhez!

Bemutató levetítése

Bemutató levetítése
Hogyan játszhatjuk le a bemutatót a legegyszerűbben és milyen egyéb beállítási lehetőségeink vannak? Ezeket mutatjuk be ebben a leckében.

Lecke: Bemutató levetítése

Leírás : Hogyan játszhatjuk le a bemutatót a legegyszerűbben és milyen egyéb beállítási lehetőségeink vannak? Ezeket mutatjuk be ebben a leckében.
Vásárlás után elérhető

Egyéni diasor

Egyéni diasor
Hosszabb bemutatók esetén gyakran előfordul, hogy annak csak egy részét fogjuk levetíteni. Amennyiben előre tudjuk, hogy mely diákra lesz szükség, egyéni diasor létrehozásával meghatározhatjuk, mely diák kerüljenek vetítésre és milyen sorrendben.

Lecke: Egyéni diasor

Leírás : Hosszabb bemutatók esetén gyakran előfordul, hogy annak csak egy részét fogjuk levetíteni. Amennyiben előre tudjuk, hogy mely diákra lesz szükség, egyéni diasor létrehozásával meghatározhatjuk, mely diák kerüljenek vetítésre és milyen sorrendben.
Vásárlás után elérhető

Interaktív bemutató, navigáció vetítés közben, időzítéspróba

Interaktív bemutató, navigáció vetítés közben, időzítéspróba
Előadásunk objektumaihoz (képekhez, ábrákhoz, szövegekhez) interaktív funkciókat rendelhetünk. A bemutató vetítése közben a következő eszközeink vannak a diák közötti navigációra. Az egyes diák időzítését mondandónknak megfelelően az előadás végigmondásával is beállíthatjuk.

Lecke: Interaktív bemutató, navigáció vetítés közben, időzítéspróba

Leírás : Előadásunk objektumaihoz (képekhez, ábrákhoz, szövegekhez) interaktív funkciókat rendelhetünk. A bemutató vetítése közben a következő eszközeink vannak a diák közötti navigációra. Az egyes diák időzítését mondandónknak megfelelően az előadás végigmondásával is beállíthatjuk.

Táblázatok

Tananyagunk következő fejezete a diákon megjelenő táblázatok létrehozását, formázási lehetőségeit mutatja be.

Vásárlás után elérhető

Új táblázat létrehozása

Új táblázat létrehozása
A leckében olyan fogalmakkal ismerkedünk meg, mint pl. táblázatok létrehozása, cellák és oszlopok száma, ill. táblázat beszúrása.

Lecke: Új táblázat létrehozása

Leírás : A leckében olyan fogalmakkal ismerkedünk meg, mint pl. táblázatok létrehozása, cellák és oszlopok száma, ill. táblázat beszúrása.
Vásárlás után elérhető

Táblázatok méretezése, pozícionálása

Táblázatok méretezése, pozícionálása
Beállíthatjuk a táblázatunk szélességét és magasságát ill. elrendezését.

Lecke: Táblázatok méretezése, pozícionálása

Leírás : Beállíthatjuk a táblázatunk szélességét és magasságát ill. elrendezését.
Vásárlás után elérhető

Táblázat formázása

Táblázat formázása
Válogathatunk az előre elkészített stílusokból, árnyékolhatunk, ill. különböző háttereket és szegélyeket állíthatunk be.

Lecke: Táblázat formázása

Leírás : Válogathatunk az előre elkészített stílusokból, árnyékolhatunk, ill. különböző háttereket és szegélyeket állíthatunk be.
Vásárlás után elérhető

Cellák formázása

Cellák formázása
Bemutatjuk a különböző formázási műveleteket: cellák egyesítése, felosztása, méretezés, igazítás, szövegirány és margók.

Lecke: Cellák formázása

Leírás : Bemutatjuk a különböző formázási műveleteket: cellák egyesítése, felosztása, méretezés, igazítás, szövegirány és margók.

Diagramok

A továbbiakban a diagramok készítésének és szerkesztésének módját mutatjuk be a PowerPointban.

Vásárlás után elérhető

Diagram részei

Diagram részei
Bemutatjuk mi is az a diagram és hogyan épül fel.

Lecke: Diagram részei

Leírás : Bemutatjuk mi is az a diagram és hogyan épül fel.
Vásárlás után elérhető

Diagram létrehozása

Diagram létrehozása
Hogyan hozhatunk létre új diagramot? Hogyan készíthetünk diagramot Excel táblázatból? Hogyan szúrunk be már meglévő diákat? Ezekre a kérdésekre mutatjuk be a megoldásokat.

Lecke: Diagram létrehozása

Leírás : Hogyan hozhatunk létre új diagramot? Hogyan készíthetünk diagramot Excel táblázatból? Hogyan szúrunk be már meglévő diákat? Ezekre a kérdésekre mutatjuk be a megoldásokat.
Vásárlás után elérhető

Diagram méretezése, pozícionálása

Diagram méretezése, pozícionálása
Hogyan lehet diagramot méretezni és pozícionálni? Ebben a leckében bemutatunk minden ehhez szükséges funkciót.

Lecke: Diagram méretezése, pozícionálása

Leírás : Hogyan lehet diagramot méretezni és pozícionálni? Ebben a leckében bemutatunk minden ehhez szükséges funkciót.
Vásárlás után elérhető

Diagramelemek formázása

Diagramelemek formázása
Az itt található funkciók segítségével varázsolhatjuk igazán dizájnossá diagramjainkat.

Lecke: Diagramelemek formázása

Leírás : Az itt található funkciók segítségével varázsolhatjuk igazán dizájnossá diagramjainkat.
Vásárlás után elérhető

Tengelyek formázása, diagram feliratai, háttere

Tengelyek formázása, diagram feliratai, háttere
Az itt található funkciók segítségével formázhatjuk meg a diagram egyes elemeit. Az Elrendezés lap Címkék csoportjában található gombok segítségével a diagram különböző részeinek, címeinek elhelyezkedését és formátumát állíthatjuk be.

Lecke: Tengelyek formázása, diagram feliratai, háttere

Leírás : Az itt található funkciók segítségével formázhatjuk meg a diagram egyes elemeit. Az Elrendezés lap Címkék csoportjában található gombok segítségével a diagram különböző részeinek, címeinek elhelyezkedését és formátumát állíthatjuk be.

Multimédiás eszközök

Ebben a fejezetben a bemutatók színesítését szolgáló zenei, videófájlok használatát, hangalámondás készítését mutatjuk be.

PowerPoint egyéb funkciói

Ebben a fejezetben tárgyaljuk a PowerPoint beállítási lehetőségeit, az egységes megjelenést biztosító minták és sablonok használatát, a kompakt lejátszó csomag készítését és a nyomtatás különböző módjait.

Vásárlás után elérhető

Fényképalbum készítése

Fényképalbum készítése
Előfordul, hogy bemutatónk csak képeket tartalmaz, melyeket pl. automatikusan léptetve folyamatosan játszunk le. Ebben az esetben célszerű fényképalbumot készíteni.

Lecke: Fényképalbum készítése

Leírás : Előfordul, hogy bemutatónk csak képeket tartalmaz, melyeket pl. automatikusan léptetve folyamatosan játszunk le. Ebben az esetben célszerű fényképalbumot készíteni.
Vásárlás után elérhető

A program alapbeállításai, testreszabása

A program alapbeállításai, testreszabása
A PowerPoint program egészére vonatkozó beállítási lehetőségeket a Fájl gombra kattintva, majd a Beállítások opciót választva érhetjük el. A továbbiakban a gyakran szükséges beállításokat tárgyaljuk.

Lecke: A program alapbeállításai, testreszabása

Leírás : A PowerPoint program egészére vonatkozó beállítási lehetőségeket a Fájl gombra kattintva, majd a Beállítások opciót választva érhetjük el. A továbbiakban a gyakran szükséges beállításokat tárgyaljuk.
Vásárlás után elérhető

Kompakt lejátszó csomag készítése

Kompakt lejátszó csomag készítése
Amennyiben a prezentációt ismeretlen helyen kell előadnunk, ahol nem biztos, hogy telepítve van a számítógépre PowerPoint, érdemes egy olyan csomagot összeállítanunk, amely magát a lejátszó programot és az összes szükséges fájlt tartalmazza.

Lecke: Kompakt lejátszó csomag készítése

Leírás : Amennyiben a prezentációt ismeretlen helyen kell előadnunk, ahol nem biztos, hogy telepítve van a számítógépre PowerPoint, érdemes egy olyan csomagot összeállítanunk, amely magát a lejátszó programot és az összes szükséges fájlt tartalmazza.
Vásárlás után elérhető

Külső adatok beszúrása

Külső adatok beszúrása
A diákra más programban elkészített dokumentumot vagy dokumentumrészletet is beszúrhatunk.

Lecke: Külső adatok beszúrása

Leírás : A diákra más programban elkészített dokumentumot vagy dokumentumrészletet is beszúrhatunk.
Vásárlás után elérhető

Minták használata

Minták használata
A minta nézetek segítségével egy előadásra vonatkozóan állíthatunk be egységes megjelenést, míg a sablonok lehetővé teszik, hogy különböző előadásoknak azonos formátumot biztosítsunk.

Lecke: Minták használata

Leírás : A minta nézetek segítségével egy előadásra vonatkozóan állíthatunk be egységes megjelenést, míg a sablonok lehetővé teszik, hogy különböző előadásoknak azonos formátumot biztosítsunk.
Vásárlás után elérhető

Súgó

Súgó
A PowerPointban végzett munkát a Súgó segíti. A Súgót kétféle módon használhatjuk. Az egyik esetben a Súgóban szereplő témakörök listájában kereshetünk, a másik esetben műveletvégzés közben az adott feladathoz kérhetünk konkrét segítséget.

Lecke: Súgó

Leírás : A PowerPointban végzett munkát a Súgó segíti. A Súgót kétféle módon használhatjuk. Az egyik esetben a Súgóban szereplő témakörök listájában kereshetünk, a másik esetben műveletvégzés közben az adott feladathoz kérhetünk konkrét segítséget.
Vásárlás után elérhető

Sablonok használata

Sablonok használata
Előadásunkat előre elkészített formátumokat, szövegeket és egyéb objektumokat tartalmazó sablonok vagy más néven tervezősablonok alapján is létrehozhatjuk.

Lecke: Sablonok használata

Leírás : Előadásunkat előre elkészített formátumokat, szövegeket és egyéb objektumokat tartalmazó sablonok vagy más néven tervezősablonok alapján is létrehozhatjuk.
Vásárlás után elérhető

Nyomtatás

Nyomtatás
A bemutató nyomtatásához válasszuk a Fájl gomb menüjéből a Nyomtatás elemet. A panel Nyomtató csoportjának legördülő listájában kiválaszthatjuk a használni kívánt nyomtatót. A Diák csoportban meghatározhatjuk, hogy a bemutató mely képkockáit szeretnénk kinyomtatni.

Lecke: Nyomtatás

Leírás : A bemutató nyomtatásához válasszuk a Fájl gomb menüjéből a Nyomtatás elemet. A panel Nyomtató csoportjának legördülő listájában kiválaszthatjuk a használni kívánt nyomtatót. A Diák csoportban meghatározhatjuk, hogy a bemutató mely képkockáit szeretnénk kinyomtatni.